Caffè latte jest jednym z najchętniej wypijanych napojów kawowych na świecie. Cieszy się ogromną popularnością w kawiarniach z uwagi na swój delikatny, ale wyrazisty smak i charakterystyczną mleczną piankę. Jednak latte nie zawsze tak wyglądało. Palarnia kawy w Warszawie opowiada, których składników powinno się używać do przygotowania kawy oraz skąd się wziął ten słynny napój.
Palarnia kawy Warszawa – caffè latte ma włoskie korzenie
Caffè latte to kawa będąca połączeniem espresso i spienionego mleka. Jej bazą jest mała kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym. Aby złagodzić jej smak i nadać kremową konsystencję, dodaje się spienione mleko. Caffè latte przyrządzić można z wysokiej jakości kawy pod espresso. Palarnia kawy w Warszawie Story Coffee radzi, aby najlepiej podawać ją w wysokiej szklance.
Zanim zaczniesz przyrządzać kawę ziarnistą i wydobywać z niej niezwykły smak, warto dowiedzieć się o niej więcej. Historia napoju kawowego sięga okolicy XVII wieku. Właśnie w tym okresie wynaleziono espresso we Włoszech. W Italii zachwycano się smakiem gorzkiej, czarnej kawy, którą dopiero później połączono z mlekiem. To włoscy bariści zaczęli łagodzić nim smak espresso. W ten sposób powstało caffè latte – kawa o delikatniejszym zapachu i smaku.
W dosłownym tłumaczeniu nazwa popularnego napoju oznacza „kawę z mlekiem”. Najpierw caffè latte zyskała popularność w północnych Włoszech, gdzie chętnie wypijano ją do śniadania. Z czasem kawa z mlekiem zaczęła zdobywać serca włoskich sąsiadów – pojawiła się w Hiszpanii i Francji, gdzie ludzie nie ukrywali zachwytu nad jej smakiem i aromatem.
W latach 80. XX wieku caffè latte szturmem podbiła Stany Zjednoczone. Właśnie tam kawa stała się kultowym wręcz napojem w amerykańskich kawiarniach. Kultura picia kawy z mlekiem rozwinęła się następnie na cały świat. Ludzie do tego stopnia rozkochali się w latte, że zaczęli tworzyć różne warianty napoju kawowego. Ciężko określić, gdzie pije się dziś najwięcej caffè latte. Niemal wszędzie na świecie ludzie ją lubią, a kawiarnie i cukiernie serwują do pysznych wypieków.
Z jakim mlekiem najlepiej przygotować caffè latte?
Palarnia kawy w Warszawie Story Coffee podkreśla, że mleko ma znaczenie przy procesie przyrządzania latte. Na proces spieniania mleka wpływa tłuszcz obecny w mleku – zarówno krowim, jak i roślinnym. Im więcej będzie go w mleku, tym prościej o puszystą, delikatną strukturę pianki. Przyrządzając kawę na bazie mleka krowiego, jest prościej. Tłuszcz występuje w nim naturalnie, wobec czego łatwiej uzyskać kremową pianę. W mleku roślinnym jest to możliwe dzięki obecności m.in. gumy ksantanowej.
Czy istnieje idealne mleko do caffè latte? Nie, ponieważ każdy rodzaj mleka może zmienić kawę w prawdziwe dzieło sztuki. Nie ma mleka specjalnie przeznaczonego do przyrządzania tego rodzaju kawy. Dzięki dostępności mleka roślinnego wciąż powstaje mnóstwo wariantów latte. Story Coffee dodaje, że najsmaczniejsza kawa wychodzi jednak z mleka o wysokiej zawartości białka i tłuszczu. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu baristów udowodniono, że swoją rolę najlepiej spełnia mleko krowie 3-4%.
Dlaczego warto wybrać mleko do latte o powyższych parametrach? Otóż utworzona z niego piana najdłużej utrzymuje się na powierzchni kawy. Wszystko dzięki temu, że piana z mleka 3-4% jest odpowiednio gęsta. Mniejsza lub większa zawartość tłuszczu może utrudnić przygotowanie idealnej piany. Wówczas albo opadnie, albo będzie tak gęsta, że nie uda się jej zrobić. Zbyt tłuste mleko może też przyćmić pożądany smak latte.
Nie bez znaczenia jest też temperatura mleka do kawy. Jak dodaje palarnia kawy w Warszawie, najlepiej przyrządzać ją z mleka, które po spienieniu nie będzie mieć więcej niż 65-70 st. C. Jeśli będzie za ciepłe, piana nie wyjdzie puszysta i nie będzie przyjemnie smakować. Z kolei wlanie za zimnego mleka skutkuje małą pianą i jej słabą konsystencją.
Jakie ziarna kawy do caffè latte? Palarnia kawy w Warszawie wyjaśnia
Klasyczne latte składa się z espresso i mleka. Aby przygotować kawę, należy zaparzyć espresso w ilości 30 ml. Ilość kawy można podwoić, jeśli wolisz większą porcję. Espresso podgrzewamy i spieniamy mleko, następnie wlewamy je do kawy w proporcji 1:3 (np. 30 ml espresso i 90 ml mleka). Kawę najlepiej serwować w szklankach o pojemności ok. 170-240 ml. Przed podaniem bariści zalecają podgrzać szklankę, aby była ciepła.
Wiele osób zastanawia się, jakie są najlepsze ziarna kawy do caffè latte. Aby wybrać najlepsze, warto zajrzeć do sklepu Story Coffee. Zwróć szczególną uwagę na ziarna o odpowiedniej równowadze smakowej, które będą doskonale komponować się z mlekiem. Postaw na świeżo palone i ziarniste, aby wydobyć z kawy maksymalną ilość aromatu i smaku.
Do latte genialnie pasują nuty karmelowe, orzechowe i czekoladowe. Warto jednak przetestować różne rodzaje ziaren, ponieważ każdy z nas ma inne preferencje. Czasami konieczne są głębsze i bardziej wnikliwe poszukiwania, aby idealnie trafić w swoje kubki smakowe.