Zanim mięso trafi do domowych lodówek i zamrażarek, musi zostać odpowiednio przygotowane. Istnieje wiele metod obróbki surowego produktu. Mrożenie, mielenie czy nadziewanie to tylko niektóre z opcji. Każdy z procesów wymaga specjalistycznego sprzętu, który pozwoli efektywnie wytwarzać duże partie konkretnych wyrobów mięsnych. Wybór właściwych urządzeń nie należy jednak do najłatwiejszych. Sprawdź, czym się kierować, aby wybrać maszyny z najwyższej półki.
Różne rodzaje maszyn masarskich
Przede wszystkim warto zapoznać się ze wszystkimi rodzajami maszyn masarskich. W przypadku niektórych zakładów przetwórczych konieczny może okazać się zakup kilku urządzeń, które będą tworzyć całą linię produkcyjną. Należy zwrócić uwagę na jakość sprzętów, gdyż będzie ona miała bezpośredni wpływ na wydajność. Sprawdzony dostawca to klucz do sukcesu. Firmy takie jak BMG Trade oferują maszyny masarskie pochodzące od doświadczonych i zaufanych producentów.
Wilki masarskie – efektywne mielenie mięsa
Wilk masarski to maszyna, która została stworzona z myślą o masarniach i rzeźniach. Jest to niezastąpiony sprzęt, który znacznie ułatwia proces mielenia zarówno mięsa, jak i innych produktów spożywczych. Mocne silniki i nowoczesne ostrza poradzą sobie ze wszystkimi wyrobami, dzięki czemu wilk masarski sprawdzi się w każdych warunkach. Dlatego, jeśli w Twoim zakładzie nadal korzysta się z maszynek ręcznych, wypróbuj elektryczny wilk do mięsa i zobacz różnicę w wydajności.
Kutry masarskie – do czego służą?
Kutry masarskie sprawdzą się zarówno w małych lokalach gastronomicznych, jak i w dużych zakładach przetwórczych. Są to profesjonalne maszyny, które służą do produkcji najwyższej jakości wędlin i pasztetów. Na obecnym rynku można znaleźć kilka rodzajów takiego urządzenia:
- kuter przelotowy,
- kuter misowy,
- kuter próżniowy.
Szeroki wybór umożliwia dobranie urządzenia dostosowanego pod konkretną specyfikę pracy. Kutry masarskie dostępne są też w różnych rozmiarach. Niektóre modele posiadają szereg udogodnień np. hydrauliczny wyrzutnik produktu, zintegrowaną pompę próżniową czy pochłaniającą hałas osłonę, wykonaną z przezroczystego tworzywa sztucznego.
Kotleciarki i krajalnice – szybkie przygotowanie mięsa
Krajalnice to urządzenia przeznaczone do porcjowania produktów spożywczych. Kroją różnego typu wyroby w plastry lub kostki, co bardzo ułatwia późniejszą obróbkę. Z kolei kotleciarki przyspieszają i automatyzują przygotowywanie kotletów, steków czy hamburgerów. Nowoczesne i niezawodne urządzenia tego typu zapewniają ciągłość i powtarzalność w produkcji dań mięsnych. Materiały wykorzystane do budowy krajalnic i kotleciarek gwarantują, że smak i zapach produktów pozostają niezmienione.
Obróbka mięsa mrożonego
Zamrażanie mięsa i innych produktów spożywczych jest obecnie jedną z najpopularniejszych metod obróbki żywności. Konieczne stało się więc opracowanie technologii, która umożliwi wydajne przetwarzanie tego rodzaju artykułów. Maszyną, która skutecznie zmniejsza zamrożone bloki mięsa, jest gilotyna. Przystosowana jest do pracy z wyrobami o temperaturze sięgającej nawet -20 stopni Celsjusza. Prosta i solidna konstrukcja tego urządzenia sprawia, że jest ono bardzo intuicyjne w obsłudze, a szeroki zakres opcji cięcia gwarantuje, że każdy zakład przetwórczy skorzysta na jego zakupie.